Bu proje Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti tarafýndan finanse edilmektedir.
EÄŸitiliyorum ÖÄŸreniyorum Kayıtlı Çalışıyorum Projesi kapsamında düzenlenecek meslek eÄŸitim kurslarının protokolü imzalandı.
Bu Proje Meslek Kazandırıyor
Trakya Kalkınma Ajansı ve Namık Kemal Üniversitesi Çorlu MYO’nun yürütücüsü olduÄŸu “EÄŸitiliyorum, ÖÄŸreniyorum, Kayıtlı Çalışıyorum” projesi kapsamında baÅŸlatılacak olan mesleki eÄŸitim kurslarının düzenlenmesi için TekirdaÄŸ Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l MüdürlüÄŸü ile bir protokol imzalandı.
Hedefi Türkiye’de kayıtlı istihdamın teÅŸvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı saÄŸlamak olan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından fonlanan, Kayıtlı Ä°stihdamın TeÅŸviki II Hibe Programı kapsamında yürütülen projenin uygulama aÅŸamalarından olan meslek eÄŸitim düzenlenmesi ile ilgili protokol TekirdaÄŸ Ä°ÅŸ Kurumu MüdürlüÄŸü’nde imzalandı. Protokole Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu adına Okul Müdürü Prof. Dr. Tuncay GümüÅŸ, Trakya Kalkınma Ajansı adına Genel Sekreter Mahmut Åžahin, TekirdaÄŸ Ä°ÅŸ Kurumu Ä°l MüdürlüÄŸü adına da YaÅŸar Esen imza koydu. Protokolün Trakya Kalkınma Ajansı’nın Ä°ÅžKUR ile yaptığı çalışmalardan biri olduÄŸunu vurgulayan Genel Sekreter Mahmut Åžahin, projeyi ve sonuçlarını önemsediklerini söyledi. Åžahin ÅŸunları söyledi.” Bu proje bölgemizin ve ülkemizin bir gerçeÄŸi olan sosyal güvenlikten yoksun çalışanlara dönük olarak hazırlandı. Halen ülkemizde %27’ye yakın bir oranda sigortasız çalışan insanımız var. Bu rakam batı ülkelerinde %1’in altındadır. Proje ile iÅŸçilere, iÅŸverenlere ve çalışma hayatına taraf diÄŸer kesimlere sigortalı çalışmanın bir hak olduÄŸu bilincini yerleÅŸtirmeyi amaçlıyoruz. EÄŸitiliyorum, ÖÄŸreniyorum, Kayıtlı Çalışıyorum Projesi, Trakya Kalkınma Ajansı’nın Trakya’da çalışma hayatına dönük olarak devam eden ve AB bütçesinden fonlanan ikinci projesi oldu. Bu protokol ile proje kapsamında düzenlenecek olan meslek eÄŸitimi kurslarına katılacak kursiyerlerin sigortaları yapılacak ve kursiyerlere 20 TL günlük harçlık verilecek. Kurslara katılacak olan kursiyerlere birçok imkân saÄŸladık, amacımız kendilerini günün sıkıntılarından kurtarıp sadece alacakları eÄŸitime vermeleridir. Yine kursiyerler Ä°ÅžKUR’a kayıtlarını da yaptıracaklar ve böylelikle iÅŸ imkânlarından haberdar olacaklar. Projenin yürütülmesine büyük katkısı olacak bu protokole emeÄŸi geçen herkese ÅŸükranlarımı sunuyorum.”
Mesleki Eğitim Kurslarından 72 Kişi Faydalanacak
Projenin uygulama aÅŸamalarından biri olan mesleki eÄŸitim kurslarına hedeflenenin üzerinde bir baÅŸvuru oldu. 60 kiÅŸi hedeflenen kurslara 72 kiÅŸi katılacak. CNC Programcısı kurslarına 40 kiÅŸi katılacak ve bunlar 120 saat sürecek eÄŸitimler boyunca 3 hafta boyunca eÄŸitim alacaklar. Oto boya kurslarına ise 12 kiÅŸi katılacak. Oto boya eÄŸitimleri 100 saat üzerinden 13 gün verilecek. Talep gören diÄŸer bir kurs olan tekstil terbiye eÄŸitimlerine ise 20 kiÅŸi alınacak. 2 hafta sürecek eÄŸitimler boyunca kursiyerler toplamda 80 saat eÄŸitim alacaklar. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenecek eÄŸitimleri yine bu okulun eÄŸitimcileri verecek. Mesleki eÄŸitim kurslarını baÅŸarıyla tamamlayan kursiyerler Çorlu Meslek Yüksek Okulu Sürekli EÄŸitim Merkezi Katılım Sertifikası verilecek.
"EÄŸitiliyorum, ÖÄŸreniyorum, Kayıtlı Çalışıyorum" Projesi Nedir?
Bütçesi 247.100 Euro olan ve Trakya'da yoÄŸunlaÅŸan temel sanayi sektörlerinde kayıt dışı istihdamın azaltılması ve bölgede kayıtlı istihdamın önemi konusunda bir bilinç oluÅŸması amacıyla hayata geçirilen bir projedir. Trakya Kalkınma Ajansınca Namık Kemal Üniversitesi ortaklığında yürütülecek projenin uygulanmasıyla beraber, tekstil, makine ve kaporta-boya sektöründe çalışan/çalışmaya aday 72 kiÅŸiye Çorlu MYO bünyesinde eÄŸitim verilmesi ve bu kiÅŸilerin vasfının artırılması, Trakya'da sanayinin yoÄŸunlaÅŸtığı Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Edirne, Kırklareli, TekirdaÄŸ il ve ilçe merkezlerinde minimum 300 iÅŸverenin kayıtlı istihdam konusunda bilinçlendirilmesi, bölge üniversitelerinde son sınıfta okuyan bin 150 gençte kayıtlı istihdama iliÅŸkin farkındalık, iÅŸ arama ve CV hazırlamaya iliÅŸkin bilinç oluÅŸması, Trakya Bölgesi'nde üniversite, özel sektör, kamu kurumu iÅŸbirliÄŸinin saÄŸlanması ve iÅŸbirliÄŸi kültürünün yaygınlaÅŸması ve bölgede kayıtlı istihdama iliÅŸkin genel bir farkındalık oluÅŸturulması, Çorlu MYO'nun donanım ile kapasitesinin geliÅŸtirilmesi hedefleniyor.
Sigortasız Çalışma, GeleceÄŸini Karartma!" sloganıyla bir dizi farkındalık faaliyetinin de yürütüleceÄŸi, Trakya Bölgesi'nde yoÄŸunlaÅŸmış olan sektörlerde kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla yürütülecek projenin hedef kitlesini ise TR21 Trakya Bölgesi'nde okuyan bin 150 son sınıf üniversite öÄŸrencisi, Edirne, TekirdaÄŸ, Kırklareli, Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz'da bulunan 300 iÅŸveren ve kayıt dışı istihdam edilen/kayıt dışı istihdam edilme potansiyeline sahip olup mesleki eÄŸitim alacak olan 72 kiÅŸi oluÅŸturuyor.
Bu yayın Avrupa BirliÄŸi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hazırlanmıştır.Bu yayının içeriÄŸinden yalnızca Trakya Kalkınma Ajansı sorumludur ve bu içerik hiçbir ÅŸekilde Avrupa BirliÄŸi veya Türkiye Cumhuriyeti’nin görüÅŸ ve tutumunu yansıtmamaktadır.